Onze bedrijfsactiviteiten
Bij Organics2Power (O2P) draait alles om hoe we zo wijs en veilig mogelijk organisch materiaal kunnen verzamelen en hergebruiken, zodat het niet verbrand hoeft te worden of op een vuilnisbelt terecht komt.
SecAnim, afkorting van ‘Security in Animal Processing’, is onze specialist wat betreft het verzamelen en verwerken van omgekomen dieren en potentieel risicovol materiaal uit de vleesverwerkingsindustrie, in overeenstemming met de strengste veiligheidsstandaarden. Deze materialen vormen een waardevolle bron voor de productie van groene energie en meststoffen.
Via ReFood ondersteunen we verschillende sectoren zoals voedselproductie, horeca en retail door overgebleven voedsel, organische reststoffen uit het voedselproductieproces, en gebruikt frituurvet in te zamelen. Met zorgvuldig gecoördineerde processen helpen we voedselverspilling voorkomen en waarborgen we optimale valorisatie door deze materialen om te zetten in duurzame bronnen zoals groene stroom, biogas en warmte. Ook produceren we biobrandstof uit deze restmaterialen. Dankzij onze holistische aanpak zijn we in staat om de bijproducten die onze biogasfabrieken produceren weer om te zetten in organische meststoffen. “Binnen de ‘Fork To Farm’-strategie van de EU is het omzetten van voedselafval in diervoeder een cruciaal onderdeel van het actieplan van de Europese Commissie om voedselverspilling tegen te gaan. Ook vormt het een duurzame concurrerende factor die ons onderscheidt van andere compost- en biogasbedrijven. Het sorteren van voedselafval promoot ook bewustwording binnen bedrijven en in de hele samenleving, waardoor voedselverlies en afvalproductie worden teruggedrongen in de gehele productie- en toeleveringsketen.” (Roberto Perez, duurzaamheidsdirecteur bij O2P)
Wij streven er altijd naar om onze verschillende divisies met elkaar te verbinden. Hierin speelt ecoMotion een grote rol. ecoMotion wordt door SecAnim en ReFood voorzien van de ingrediënten die nodig zijn om hoogwaardige biodiesel te produceren en verkopen, wat we al sinds 2001 doen. Met deze ruim 20 jaar ervaring zijn we niet alleen een pionier in de biodieselindustrie, maar ook één van de Europese marktleiders voor biodiesel die uit restmateriaal gewonnen wordt, en een pionier in de ontwikkeling van duurzame vliegtuigbrandstof.
Onze duurzaamheidsstrategie
Wij zien onze langdurige toewijding aan het innovatief hergebruiken van waardevolle organische materialen niet alleen als een duurzaam zakelijk voordeel, maar ook als onze verantwoordelijkheid. Het is aan ons om een waardevolle bijdrage te leveren aan het duurzame ontwikkelingsproces. Het verminderen van voedselverspilling is hier deel van. We steunen dan ook actief de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, die wij zien als het belangrijkste wereldwijde raamwerk voor maatschappelijke, ecologische en economische vooruitgang. Op basis van onze alomvattende materialiteitsbeoordeling zijn er 11 focusgebieden bepaald voor O2P, waar we aan willen bijdragen.
Wij geloven dat strategische beslissingen zo goed mogelijk genomen kunnen worden wanneer zij gebaseerd zijn op betrouwbare data. Daarom hebben we een duurzaamheidsdashboard ontwikkeld met vier KPI’s die een weerspiegeling vormen van duurzaamheidsthema’s waar wij veel waarde aan hechten. In dit dashboard verschijnen maandelijks of driemaandelijks rapportages die ons helpen om onze performance op het gebied van duurzaamheid te meten en de effectiviteit en efficiëntie van onze inspanningen te beoordelen. Deze gegevens worden op zowel individueel locatieniveau als op bedrijfsonderdeelniveau verzameld, zodat we gericht actie kunnen ondernemen. Het systematisch bepalen welke gebieden voor ons en onze stakeholders het meest relevant zijn, was een doorslaggevende stap in de ontwikkeling van onze duurzaamheidsstrategie.
Onze verscheidene bedrijfsactiviteiten dragen actief bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.
Onze duurzaamheidsorganisatie
Materialiteitsbeoordeling
Om materiële thema’s wat betreft duurzaamheid te bepalen voor onze divisie en haar drie bedrijfsonderdelen – SecAnim, ReFood en ecoMotion – hebben we vier maatregelen geïntroduceerd om verschillende perspectieven en een zo breed mogelijke expertise bij het proces te betrekken.
Aanvankelijk vormde de meest recente Materialiteitsbeoordeling van de SARIA Group de basis voor onze richting, en dan specifiek de aan O2P gerelateerde gegevens. Vervolgens organiseerden we duurzaamheidsworkshops binnen SecAnim en ReFood, die door een extern consultancybedrijf werden uitgevoerd.
Deze inspanningen werden aangevuld door nog twee initiatieven: een duurzaamheidsenquête onder belangrijke O2P stakeholders (zoals eerder al bepaald), en een strategieworkshop met ons duurzaamheidsteam, waaronder de duurzaamheidsmanager en een speciaal taskforce bestaand uit zes leden vanuit Smart Technologies (Gezondheid & Veiligheid, Kwaliteit & Operationele Omgeving), Communicatie, Financiën, R&D en ICT.
Duurzaamheidsmeeting met deelnemers uit Spanje, Frankrijk en Polen
Onze materiële Onderwerpen – activiteiten en prestaties
Bij O2P zien we gedegen beheer als onze morele en wettelijke grondslag. Het belang van duurzame bedrijfsvoering in overeenstemming met de toepasselijke wet- en regelgeving is onbetwistbaar. Maar ondanks het feit dat deze overtuiging deel uitmaakt van ons DNA, zien we wettig en duurzaam handelen niet als een automatisch iets; we werken er elke dag hard aan om dit te waarborgen.
Het is hierbij essentieel dat we onze medewerkers trainen en bewust maken van alle relevante kwesties. De respectievelijke managers bespreken belangrijke duurzaamheidskwesties maandelijks of elke twee maanden met de CEO. Elke maand stippen we tevens een bepaald thema aan via het intranet waar alle werknemers toegang tot hebben. We gebruiken interviews, artikelen en infographics om de inhoud te illustreren en makkelijk toepasbaar te maken.
Om het volgende cognitieve niveau te bereiken, proberen we ook om online trainingssessies over de materiële onderwerpen aan te bieden voor al onze medewerkers. Het duurzaamheidsteam bereidt regelmatig informatiepakketten voor het bestuur en de managers voor, om te garanderen dat zij over de nodige kennis en informatie beschikken. Ook zijn we momenteel bezig een training- en communicatieprogramma te ontwikkelen om duurzaamheidsbewustzijn in de gehele O2P-organisatie aan te kaarten en te verbeteren.
Om onze mensen te ondersteunen met moderne ICT-oplossingen zijn we bezig met de geleidelijke uitrol van een nalevingstool waarmee we in staat zullen zijn om onze prestatie op de volgende nalevingsgebieden systematische te meten en te bewaken:
- Milieubescherming
- Industriële Veiligheid
- Gezondheid & veiligheid
- Product- & kwaliteitsborging
- Logistiek
Deze tool is procesgericht en bevat drie belangrijke, opeenvolgende elementen.
Al onze processen voldoen aan strenge eisen en regels om de veilige en hygiënische afvoer van potentieel risicovolle materialen te waarborgen.
SAF-project van SARIA en TotalEnergies: Verklaring door Nicolas Rottmann
De eerste stap is het systematisch in kaart brengen van wettelijke eisen en regels, vooral nieuwe ontwikkelingen. Het platform toont alle relevante KPI’s en er worden meerdere talen aangeboden om te zorgen dat het platform toegankelijk is voor al onze mensen. Ook is er een geïntegreerde hotline voor als men vragen heeft. In de tweede stap worden de geüploade performance-data vergeleken met de relevante eisen en beoordeeld op conformiteit. Er is een optionele derde stap, een audit op locatie, die wij aanraden om jaarlijks te doen voor al onze productiefaciliteiten, en elke drie jaar voor onze logistieke en administratieve locaties.
Binnen onze divisie is innovatie één van de voornaamste drijfveren voor ons zakelijk succes. We zijn constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten om duurzame ontwikkeling te promoten. Gezien de discussie over energiezelfvoorzienendheid die door de oorlog in Oekraïne alleen maar is aangewakkerd, zijn we zeer trots op het baanbrekende nieuwe project in samenwerking met het Franse energieconcern TotalEnergies.
In samenwerking met deze gerenommeerde partner zullen wij duurzame vliegtuigbrandstof produceren op het Grandpuits (Seine-et-Marne, Frankrijk) zero-crude platform, wat 0% ruwe aardolie zal gebruiken. De overeenkomst die we in september 2022 sloten, is een grote stap voorwaarts voor het waarborgen van de grondstoffen die hiervoor geschikt zijn (zoals gebruikte bakolie en dierlijke vetten). De resulterende productiecapaciteit zal oplopen tot 210.000 ton per jaar, ter aanvulling op producten zoals HVO, LPG en bio-nafta.
Zoals dit voorbeeld illustreert, worden onze bedrijfsactiviteiten sterk beïnvloed door politieke initiatieven en regelgeving. Eén belangrijk onderdeel van ons innovatieproces is dan ook het anticiperen van nieuwe regels en eisen en om ons zo vroeg mogelijk voor te bereiden op veranderingen aan de horizon. Zo werd er in Denemarken in 2023 een nieuwe eis ingevoerd voor de vleesverwerkingsindustrie, namelijk dat de ophaallocaties voor varkenskarkassen overdekt moeten zijn. Daarom hebben onze mensen bij Daka SecAnim de richtlijnen voor ophaalpunten bij individuele veehouderijen bijgewerkt, in samenwerking met de Varkenssectordivisie van de Deense Agrarische & Voedselautoriteit. Deze richtlijnen zorgen ervoor dat de ophaalpunten zo min mogelijk overlast veroorzaken voor de omgeving, dat wordt voldaan aan de nodige eisen om de kans op infectie-verspreiding te minimaliseren, en dat de grondstoffen voor het recyclingproces kwalitatief hoogwaardig zijn.
Voldoen aan nieuwe regelgeving kan een uitdaging zijn, en daarom steunen we ook onze partners bij het voldoen aan nieuwe eisen. Bij Daka ReFood helpen we Deense bedrijven te voldoen aan de Nieuwe Afvalconsolidatieverordening, die in januari 2023 van kracht werd. Deze verordening eist dat bedrijven hun afval net als particuliere huishoudens in 10 verschillende categorieën scheiden. Katja Juul Nielsen, marketingmanager bij ReFood, illustreert de potentiële uitdagingen en de steun die ReFood kan bieden: “Het probleem is dat het tijd kost om je vertrouwd te maken met de nieuwe regels, en om oplossingen voor deze regels te implementeren die ook passen bij de behoeftes van het bedrijf. De Deense Milieubescherming biedt leesmateriaal aan over afvalscheiding die je als beginpunt kunt gebruiken. In veel gevallen is het echter makkelijker om een professioneel bedrijf in te huren dat kan helpen om de optimale oplossing te vinden. Een bedrijf zoals ReFood kan de lokale partijen helpen met operationele vraagstukken, maar ook met het voldoen aan de documentatie-eisen, die zeer complex en ondoorgrondelijk kunnen zijn.”
“De ophaallocatie voor dode varkens is vaak de eerste ontmoetingsplek tussen de buitenwereld en een specifieke veehouderij, aangezien deze locatie zich meestal dichtbij de openbare weg bevindt zodat vrachtwagens de karkassen makkelijk kunnen ophalen. Daarom is het ook zo belangrijk dat deze locatie discreet en hygiënisch is,” zegt Søren Mohr Jensen van Daka.
Gasleksimulatie in Les Herbiers, Frankrijk
In veel gevallen worden veranderingen in regelgeving gedreven door de veranderende houding van de maatschappij. Steeds meer mensen worden zich bewust van hoe belangrijk het is om natuurlijke bronnen te beschermen, zelfs als zij op het eerste gezicht niet altijd waardevol lijken. Daarom steunt ReFood Duitsland particuliere initiatieven en zijn we begonnen met het inzamelen van afvalvet uit plaatselijke huishoudens, dat we vervolgens gebruiken om alternatieve energie te genereren.
Het regelgevende klimaat is ook uiterst belangrijk wanneer het op de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers aankomt. We handhaven strikte naleving van alle toepasselijke regelgeving op al onze locatiesom te garanderen dat onze mensen allemaal in veilige en gezonde omstandigheden kunnen werken. We gaan zelfs verder dan onze wettelijke verplichtingen. We zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van een veiligheidsbeleid voor de gehele divisie, wat in 2023 gelanceerd zal worden. Onze periodieke duurzaamheidsrapportages bevatten een speciaal hoofdstuk over Gezondheid & Veiligheid, waarin de relevante KPI’s voor elke locatie worden vermeld.
Zoals in andere gebieden wordt onze aanpak gekenmerkt door samenwerking en partnerschap. Zo werken we intensief samen met de plaatselijke brandweer. Bij onze anaerobe verwerkingsfabriek in Les Herbiers, Frankrijk, organiseerden we recentelijk een grootschalige brandoefening waarbij een gaslek in de warmtekrachtkoppelingscentrale werd gesimuleerd. Hierdoor heeft de lokale brandweer nu een beter beeld van onze fabriek, producten, processen en de gerelateerde risico’s, en konden we controleren of de aanwezige veiligheidsmaatregelen en procedures naar behoren werden gevolgd. Deze maatregelen dragen allemaal bij aan de veiligheid van de brandweerlieden, onze medewerkers, en de plaatselijke gemeenschap in het geval van een incident.
In Polen steunen SecAnim en ReFood de vrijwillige brandweerbrigade in Czempiń. In 2022 doneerden we professionele paramedische uitrusting (PSP R1) die als rugzak gedragen kan worden, en dus makkelijk meegenomen kan worden naar locaties die ontoegankelijk zijn voor zwaardere apparatuur. De uitrusting in de rugzak is zeer uitgebreid en kan gebruikt worden om allerhande verwondingen te behandelen, waardoor deze set onder veel verschillende omstandigheden bruikbaar is.
De strijd tegen klimaatverandering is uiteraard één van de kwesties die wij als materieel hebben bestempeld. Op al onze locaties lanceren we initiatieven om op verschillende manieren onze CO2 voetafdruk te reduceren.
De overgang naar duurzame energie is hierbij een zeer belangrijk streven. Op onze ecoMotion productielocatie in Montmeló, Spanje, hebben we onlangs bijna 600 m2 zonnepanelen geïnstalleerd, die gemiddeld 132 kWp genereren. Binnen ReFood hebben we de plannen voltooid voor de opwekking van 160 kWp met panelen op de daken van verschillende fabrieken en het parkeerterrein van het hoofdkantoor in Selm, Duitsland. De digestaatopslag van ReFood in Les Herbiers, Frankrijk, werd al tijdens de bouw in 2009 voorzien van 1800 m² zonnepanelen.
Ondersteuning van de vrijwillige brandweer in Czempiń, Polen
Installatie van zonnepanelen bij de ecoMotion productiefaciliteit in Montmeló, Spanje
Terwijl de transitie naar hernieuwbare energiebronnen verder wordt doorgezet, zijn we ook hard bezig om ons tussentijds verbruik van fossiele brandstoffen en de resulterende uitstoot te beperken. De engineers van SecAnim in Plouvara, Frankrijk, waar dierlijke bijproducten verwerkt worden in grootschalige kookvaten, hebben een ingenieus concept ontwikkeld waarbij de kookvaten worden vervangen door een verdamper die draait op restwarmte uit andere industriële processen. In Malchin, Duitsland, zijn twee zeer efficiënte duoblok-branders geïnstalleerd voor het opwekken van stoom, waarmee we 2.000.000 kWh per jaar besparen. Verder zuidelijk in Genthin produceert ReFood biomethaan wat vervolgens als biobrandstof wordt gebruikt. Dit resulteert in een broeikasgasreductie van wel 90% vergeleken met traditionele brandstoffen.
Naast het productieproces zijn we ook ons wagenpark aan het moderniseren. In 2022 werden in Duitsland 63 oude vrachtwagens vervangen door nieuwe modellen die voldoen aan de strengste eisen wat betreft uitlaatgassen. Om de transitie naar duurzame brandstoffen op de lange termijn te kunnen voltooien, zijn we al sinds 2019 bezig met experimenten met CNG-, LNG- en elektrische vrachtwagens. Ook dringen we de uitstoot terug door onze operationele efficiëntie te optimaliseren. Bij SecAnim in Duitsland werd dynamische logistieke rapportage geïntroduceerd om de vrachtroutes en het desbetreffende voertuiggebruik te optimaliseren.
Ook wat waterbeheer betreft kiezen we dezelfde aanpak, door input te verminderen en innovatieve manieren te vinden om water terug te winnen. Bij de SecAnim productiefaciliteiten in Frankrijk en Spanje bestaat 60% van het waterverbruik uit teruggewonnen water. Water bedraagt bijna 70% van onze totale grondstoffen, en na hergebruik zijn we in staat om 60% hiervan in gezuiverde vorm weer terug te geven aan de natuur.
Op onze locaties in Térmens en Segovia, Spanje, wordt het afvalwater onderworpen aan een grondig zuiveringsproces met vier stappen. Eerst wordt het water chemisch behandeld, gevolgd door een organische behandeling om de kwaliteit verder te verhogen. Om enige ongewenste achtergebleven deeltjes uit het water te filteren, wordt vervolgens gebruik gemaakt van een granulair filterproces. De laatste stap is een osmoseproces, wat leidt tot een zuiverheidsgraad die zo hoog is dat het water zelfs volgens de strengste milieueisen teruggegeven mag worden aan de rivier. Dankzij dit proces hebben we in 2022 in Frankrijk en Spanje bijna 200 miljoen liter water hergebruikt.
Op veel van onze productielocaties gebruiken we beheersystemen die gecertificeerd zijn aan de hand van wereldwijd erkende kwaliteitsstandaarden.
Watercyclus van onze SecAnim-locaties in Frankrijk en Spanje
Spotlight op Samenwerkingen met Scholen & Universiteiten
Bij O2P zien we het als onze verantwoordelijkheid om contact te onderhouden met leerlingen van alle leeftijden en zo een bijdrage te leveren aan SDG 4 (Kwaliteitsonderwijs), ook buiten het bedrijf om. Zo geven onze medewerkers les over allerlei onderwerpen bij plaatselijke agrarische scholen en hogescholen, bijvoorbeeld over duurzaam hergebruik van bijproducten, traceerbaarheid en management bij boerderijen, en effectieve bioveiligheidsmaatregelen op de ophaalpunten voor dieren.
ReFood doet ook veel om agrarische scholen te steunen. Op L’IRÉO in Les Herbiers, Frankrijk, zijn zij betrokken bij een gespecialiseerd certificaat voor veiligheid en beveiliging op agrarische biogasfabrieken. In Parthenay werken we samen met het Lycée Général et Technologique Ernest Pérochon zodat de leerlingen met de bioafbreekbaarheid van afval aan de slag kunnen. Dit resulteert in een ‘win-win’-situatie, want de leerlingen doen praktische ervaring op tijdens hun wetenschappelijke en laboratoriumvakken, en wij krijgen de kans om toekomstig talent te werven.
Het is nog nooit eerder zo belangrijk geweest om de volgende generatie te onderwijzen met betrekking tot voedselafval en de plaats ervan in de voedselketen. Bij ReFood VK hebben we een aantal lesplannen ontwikkeld om leerlingen te inspireren en voor te lichten over de voordelen van recyclen. Deze lesplannen kunnen gratis worden gedownload op onze website. Het informatiepakket bevat alle nodige materialen, zoals interessante feiten & cijfers, een korte toelichtingsvideo, en verscheidene lesmaterialen.
Training voor technisch-agrarische engineering
Toekomstvisie
Bij O2P willen we onze innovatieve kracht en toewijding gebruiken om onze bijdrage aan het duurzame ontwikkelingsproces te vergroten. Samen met onze stakeholders werken we aan oplossingen om als bedrijf meer maatschappelijke, ecologische en economische waarde te creëren.
We zijn ervan overtuigd dat er geen afweging gemaakt hoeft te worden tussen economisch succes aan de ene kant, en maatschappelijk en ecologisch verantwoord ondernemen aan de andere kant. We zien deze concepten niet als twee polen op een spectrum. In tegendeel, het is allemaal deel van een toekomstgericht bedrijf. Sinds de oprichting van onze verschillende bedrijfsonderdelen bewijzen wij al dat progressieve milieuoplossingen de fundering kunnen vormen van een goed functionerend en financieel gezond bedrijf.
Gezien de ernstige klimaatuitdagingen waar de mensheid mee geconfronteerd wordt, zijn we ons ervan bewust dat de sectoren waarin wij actief zijn aanzienlijk zullen moeten veranderen. We zien dit echter niet als een bedreigende factor, maar juist als een kans. Of de verandering nou regelgevend, technologisch, politiek of maatschappelijk van aard is, wij gaan de uitdaging aan. Zie bijvoorbeeld onderstaand voorbeeld van hoe onze mensen met hun ondernemende visie omgaan met nieuwe ontwikkelingen.
In 2023 zal de Franse wetgeving betreft bioafval gaan veranderen, wat betekent dat bedrijven met een jaarlijkse bioafvalproductie van meer dan vijf ton oplossingen zullen moeten bedenken om hun bioafval te recyclen. Het aanscherpen van deze wetgeving wordt door veel stakeholders als een hinderlijke ontwikkeling of zelfs een bedreiging gezien. Door de verlaging van de grenswaarde zullen ook veel restaurants onderhevig zijn aan de nieuwe wetgeving. Wij zijn er echter van overtuigd dat we hier een ‘win-win’ of zelfs ‘win-win-win’-situatie kunnen creëren. Onze mensen binnen ReFood zullen actief contact op gaan nemen met restauranteigenaren om samenwerkingen voor het inzamelen van bioafval te bespreken, zodat we hen kunnen helpen de nieuwe wetgeving het hoofd te bieden. Hun restanten zijn immers de bron van ons zakelijk succes. Ook het milieu heeft er baat bij als wij hun restafval zo optimaal mogelijk hergebruiken, aangezien waardevolle grondstoffen in de cyclus blijven.