Onze bedrijfsactiviteiten
Sinova is één van de belangrijkste producenten van duurzame ingrediënten voor de mondiale veevoer-, huisdiervoer- en visvoerindustrie en de oleochemische en duurzame energiemarkt. We dragen bij aan de circulaire economie door grondstoffen van dierlijke oorsprong te verwerken tot een breed aanbod aan waardevolle grondstoffen voor onze partners. We willen ons steentje bijdragen aan verantwoordelijk gebruik van beperkte natuurlijke bronnen op al onze bedrijfslocaties.
Ons doel is om onze klanten de grondstoffen te leveren waar ze behoefte aan hebben, met het kwaliteitsniveau wat zij van ons verwachten. We doen dit door materialen te hergebruiken die anders verloren zouden gaan. Hiermee gaan we de verbranding van waardevolle stoffen en de resulterende CO2-uitstoot tegen. Ook dragen we bij aan de bescherming van biodiversiteit, want dankzij onze producten is er minder aanvullende landbouw en visserij nodig.
class solutions in collaboration with our internal and external partners along the value chain. Als familiebedrijf staan mensen bij ons centraal. Wij zijn één team met een agile bedrijfsstructuur en een moderne aanpak op het gebied van leiderschap. Samen ontwikkelen en leveren we de best mogelijke oplossingen, in samenwerking met onze interne en externe partners in de waardeketen.
Ons principe om verstandig en duurzaam met middelen om te gaan, passen we ook toe op financieel gebied. We zijn ervan overtuigd dat financiële stabiliteit de hoeksteen is voor blijvend zakelijk succes. Het overgrote deel van onze winst wordt geherinvesteerd in de ontwikkeling van ons industriële netwerk en de dienstverlening aan onze klanten. Aangezien we zo dichtbij mogelijk willen zijn, handelen we plaatselijk upstream in de keten, en mondiaal downstream in de keten. Hierdoor zijn we in staat om zo goed mogelijk in de behoeftes van onze klanten te voorzien, samen innovatie te creëren, en onze toeleveringsketen op een efficiënte, duurzame manier te beheren.
Onze duurzaamheidsstrategie
Bij Sinova verwerken we restproducten uit de vlees- en visverwerkingsindustrie tot koolstofarme materialen voor hergebruik in productieprocessen en andere toepassingen in een breed scala aan sectoren. Onze aanpak is om waarde te creëren door de producten te leveren waar onze klanten behoefte aan hebben en samen met hen als partners te innoveren. We werken samen met allerlei partners in de toeleveringsketen om de duurzaamheid van de internationale voederwaardeketen te verbeteren en de gezondheid en het welzijn van dieren te waarborgen. Hiermee leveren we een actieve bijdrage aan de circulaire bio-economie, waarin hernieuwbare biologische bronnen worden geproduceerd en worden omgezet in producten met toegevoegde waarde, zoals voer, bio-producten en biobrandstof.
De koolstofarme aard van producten die afkomstig zijn van dierlijke restproducten draagt bij aan de ontkoling van de waardeketen, omdat deze producten de primaire bronnen met een hogere koolstofvoetafdruk vervangen, zoals geïmporteerde plantaardige voedingsingrediënten als palmolie en soja, chemische meststoffen en fossiele brandstoffen.
Duurzaamheid staat in ons bedrijf centraal, en vormt een goed beginpunt voor de transitie naar een koolstofarme en circulaire toekomst, maar daar blijft het niet bij. We hebben namelijk ook onze duurzaamheidsstrategie zo ingericht om belangrijke maatschappelijke en ecologische kwesties aan te pakken en te bepalen hoe we in dit opzicht effectief kunnen handelen.
Circulaire bio-economie
Onze duurzaamheidsorganisatie
Materialiteitsbeoordeling
Om duurzaamheid tot in de kern van onze strategie te betrekken, hebben we de zaken uitgebreid in kaart gebracht in overeenstemming met de ISO 26000 standaard, de richtlijn voor Verantwoord Maatschappelijk Ondernemerschap.
Ter voltooiing van onze beoordeling hebben we belangrijke externe ontwikkelingen geanalyseerd en de drie voornaamste uitdagingen gesignaleerd:
-
De race om broeikasgassen terug te dringen
De stakeholders in onze waardeketen streven ernaar om hun uitstoot zo snel mogelijk terug te dringen. Aan de ene kant van de keten zijn onze klanten op zoek naar producten met de laagst mogelijke koolstofvoetafdruk, om hun categorie-3 uitstoot te beperken. Aan de andere kant doen onze grondstofleveranciers een beroep op ons voor duurzame oplossingen om hun bijproducten te verwerken. -
De uitputting van natuurlijke bronnen
Klimaatverandering veroorzaakt nu al watertekorten in allerlei regio’s wereldwijd, wat een bedreiging vormt voor onze productieprocessen die van water afhankelijk zijn. De uitputting van fossiele brandstoffen en hun hoge koolstofvoetafdruk maakt dat de zoektocht naar alternatieve oplossingen absoluut noodzakelijk is. -
De toekomst van de vleesindustrie
Een toenemend percentage consumenten wendt zich af van vleesproducten en op vlees gebaseerde proteïnes, en zoekt in plaats daarvan naar alternatieven. Door de overeenkomstige afname in vleesconsumptie is er kans op een tekort aan de toevoermaterialen die wij nodig hebben, terwijl de vraag naar onze producten juist toeneemt.
Lees meer over de materialiteitsthema’s…
Op basis hiervan zijn vier materiële onderwerpen geïdentificeerd voor Sinova:
- People management
- CO2-reductie
- Milieubeheer
- Duurzaamheid in de waardeketen
Om duurzaamheid in de waardeketen te vergroten, is ons voornaamste doel om de samenwerking met onze partners uit te bouwen om zo meer openheid en gezamenlijke ontwikkeling van innovaties mogelijk te maken. Wat betreft CO2-uitstoot zijn we hard bezig met het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in onze fabrieken. Dit draagt ook bij aan ons derde doel, namelijk een onafhankelijke water- en energieaanvoer. Om dit te bereiken, zullen we ons milieubeheer uitbreiden en onze milieuvoetafdruk blijven verkleinen. Voor dit alles zijn het welzijn en de constante ontwikkeling van onze mensen onmisbaar. Hun gezondheid en veiligheid en het creëren van een divers, inclusief personeelsbestand zijn ons vierde doel.
Materiële onderwerpen voor Sinova
Onze materiële kwesties – activiteiten en prestaties
Sinova is ervan overtuigd dat de voornaamste uitdagingen van de 21e eeuw alleen aangepakt kunnen worden door samenwerking in de waardeketen. Aangezien wij een prominente speler zijn in de circulaire bio-economie, bevinden wij ons in een uitstekende positie om hier samen met onze partners in de toeleveringsketen aan te werken.
Zo zijn we in Italië bezig met het vergroten van transparantie in de toeleveringsketen. Onze afdeling grondstofinkoop voert regelmatig audits uit in alle abattoirs waar we mee samenwerken. Sinds 2021 is duurzaamheid één van de kwesties waar we in deze audits naar kijken. Potentiële onderwerpen zijn vermindering van CO2-uitstoot, gebruik van alternatieve energiebronnen, hergebruik van industrieel proceswater, warmtekrachtinstallaties en milieucertificeringen zoals ISO 14001.
Het genereren van betrouwbare data in de hele waardeketen zal ons helpen om levenscyclusanalyses uit te voeren voor onze producten. Het is ons doel om de precieze impact van onze producten te kunnen bepalen, van de winning van de grondstoffen tot hun gebruik. Om innovatie nog verder te stimuleren binnen onze organisatie hebben we de positie van Chief Innovation Officer gecreëerd. In februari 2022 werd Andrew Plews lid van ons managementteam; hij staat nu aan het roer van onze innovatiestrategie en de gerelateerde activiteiten. Hij heeft ruim 15 jaar internationale ervaring in managementfuncties bij R&D-afdelingen in de consumptiegoederenindustrie, waaronder ook in de huisdiervoersector. Volgens Andre hebben dierlijke bijproducten ongelofelijk veel mogelijkheden. Ik kijk ernaar uit om dit potentieel verder uit te bouwen en samen met onze klanten in de toekomst nog meer toegevoegde waarde te creëren.”
Wij produceren een breed aanbod hoogwaardige ingrediënten die in allerlei toepassingen worden gebruikt, zoals veevoer, huisdiervoer en meststoffen, maar ook zeep, verf, lak en smeermiddelen. Om te voldoen aan de hoge vraag van onze diverse klanten, zijn we constant bezig met het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van onze producten.
Energy Gemba Walk
Eén van de belangrijkste taken die Andrew op zich heeft genomen is het versterken van bestaande partnerschappen en het smeden van nieuwe partnerschappen. Samen met EIT Food en PoliHub zijn we al bezig om geschikte partners te vinden die beschikken over toekomstgerichte technologieën en zakelijke strategieën die digitalisering promoten en een meer circulaire waardeketen kunnen stimuleren.
Hierbij werken we actief samen met startups die een frisse kijk op de vleesverwerkingsindustrie hebben. Ons voornaamste doel is om ‘meer met minder’ te bereiken door efficiëntie in de sector te promoten zodat de vleesproductie wordt geoptimaliseerd en bijproducten beter benut worden.
Een goed voorbeeld van zo’n project is veren beter verteerbaar te maken. Veren zijn een veelvoorkomend bijproduct in het vleesverwerkingsproces, en wij pogen om meer eiwitten uit de veren te onttrekken, wat zorgt voor verhoogde efficiëntie en recyclebaarheid.
Wat de bescherming van het klimaat betreft, zien we de kwantificering van onze uitstoot als een hoofdprioriteit. We hebben gegevens verzameld over het energieverbruik van al onze bedrijfslocaties om onze uitstoot in categorie 1, 2 & 3 te bepalen. Onze berekeningen tonen aan dat ongeveer 80% van de totale koolstofvoetafdruk te wijten is aan de categorie-3-uitstoot van de materialen die we gebruiken.
We voeren regelmatig zogenaamde ‘Energy Gemba Walks’ uit in onze fabrieken. ‘Gemba’ is een Japans concept. Het betekent ‘de ware plek’ – de plek waar alles gebeurt en waar dus verandering teweeggebracht kan worden. Deze diagnostische rondes zijn bedoeld om ideeën te verzamelen over hoe we ons energiebeheer kunnen verbeteren. Dit doen we samen met onze collega’s die zich op ‘de ware plek’ bevinden en dus het meeste inzicht hebben in wat haalbaar zou zijn.
We weten echter ook dat klimaatbescherming toewijding aan de top en discussies met klanten vergt. Via Peter Hill, het bestuurslid van SARIA verantwoordelijk voor Sinova, hebben we onszelf verplicht om wetenschappelijk onderbouwde cijfers na te streven als onderdeel van het initiatief ‘Science Based Targets’. Dit initiatief vormt een richtlijn wat betreft de hoeveelheid uitstoot die geëlimineerd moet worden om de mondiale temperatuurstijging te beperken tot 1,5 °C. Ook geeft het bedrijven een wetenschappelijk kader, wat hen helpt om ambitieuze en effectieve streefcijfers te bepalen om zo uiteindelijke energieneutraal te worden.
Als beginpunt voor onze reis naar een energieneutrale toekomst hebben we een aantal projecten gelanceerd waarmee we niet alleen onze koolstofvoetafdruk kunnen terugdringen, maar ook de energiezekerheid van onze bedrijfsvoering kunnen vergroten. In Polen hebben we een zonnepanelen systeem geïnstalleerd met een capaciteit van 50 kW, en in Frankrijk en Spanje staat er een aantal soortgelijke zonne-energie installaties op de planning. We zullen daar in 2023 mee starten.
Het opwekken van zonne-energie in Polen
Nieuwe voorverwarmer: als onderdeel van het ‘SARVAL Goes Green’-project in Duitsland worden grondstoffen nu voorverwarmd met restwarmte uit het productieproces, wat de primaire thermische energieconsumptie reduceert en de koolstofvoetafdruk beperkt.
Bij SARVAL Fischermanns werden twee projecten geïnitieerd om thermische energie te besparen bij de Duitse bedrijfslocaties in Dissen en Hopfgarten. Er wordt energie bespaard door restwarmte te gebruiken om de grondstoffen voor te verwarmen en de vloeistof uit te drogen in de verdamper. De resulterende besparing komt neer op 36.500 MWh aan thermische energie, wat de CO2-uitstoot met meer dan 5,7 ton vermindert. Dit innovatieve project is deel van een holistische strategie voor energiebeheer, wat regelmatig wordt getoetst op overeenstemming met de ISO 50001-standaard.
Geslaagd klimaatbeheer en milieubeheer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 2022 hebben we een alomvattend duurzaamheidsdashboard ontwikkeld om onze prestatie op het gebied van duurzaamheid beter te kunnen volgen en te kunnen verbeteren. SINAPS (Sinova Analytic Platform & Solution) werd in het begin van 2023 uitgerold en omvat belangrijke indicatoren (o.a. koolstofuitstoot en waterverbruik) voor effectieve controle en sturing van onze inspanningen voor milieubescherming. Het platform zal gaandeweg verder worden uitgebouwd en aangepast om onze doelen en ambities te kunnen realiseren. Ons managementteam en de verscheidene functies binnen het bedrijf, zoals gezondheid & veiligheid, logistiek, financiën, productie en sales, hebben dankzij het dashboard snel en gemakkelijk toegang tot de informatie die voor hen relevant is. Dit leidt tot snellere, data-gedreven besluitvorming.
In ons streven naar samenwerking zijn we ook een nieuwe software-tool aan het introduceren samen met de O2P-divisie van SARIA, om de naleving van milieuwet- en regelgeving te verbeteren. Dit zal zeer waardevol zijn voor onze regionale milieumanagers om de naleving van EU-richtlijn 2008/1/EC, ‘Geïntegreerde Preventie & Bestrijding van Verontreiniging’, te waarborgen.
Eén van de kerndoelen van ons HR-beheer is het garanderen van gelijke kansen voor iedereen, en het creëren van een diverse organisatie. Of zoals één van onze collega’s het formuleerde in een enquête over culturele diversiteit: “Het promoten van culturele verscheidenheid binnen Sinova is een grote kans voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Onze grensoverschrijdende samenwerking in verschillende transnationale projecten helpt ons om meningen uit te wisselen en als één team te handelen. Het geeft me energie en ik ben er trots op dat ik onderdeel ben van Sinova.”
Aangezien diversiteit een complexe kwestie is met veel verschillende facetten, wilden we niets aan het toeval overlaten. Daarom hebben we in 2022 een uitgebreid onderzoek gedaan op het gebied van culturele diversiteit, zoals in het spotlight hieronder wordt toegelicht.
Een ander essentieel element van ons HR-beheer is een veilige, gezonde werkomgeving. Als onderdeel van een gerenommeerd familiebedrijf zien we de veiligheid van onze werknemers niet slechts als een wettelijke verplichting, maar ook als onze voornaamste prioriteit en onze ethische verantwoordelijkheid.
”Het geeft me altijd een kick om te zien hoe iemands begrip van gezondheid en veiligheid wordt getransformeerd; het is waarom ik dit werk blijf doen.” Natalia Masiukiewicz – regionaal manager Gezondheid & Veiligheid voor Polen
Internationaal Health and Safety bijeenkomst in Italië
Eén van onze kerndoelen is om te garanderen dat onze werknemers op al onze bedrijfslocaties van veilige werkomstandigheden uit kunnen gaan. Daarom initiëren we regelmatig samenwerking tussen onze regionale en centrale Health & Safety managers. In 2022 hielden we onze Internationale Health & Safety managers in Italië. Alle regionale en centrale managers kwamen samen om ideeën uit te wisselen en elkaars locaties te bezoeken. Ook namen ze deel in theoretische en praktische trainingssessies over hoe werkomstandigheden verbeterd kunnen worden.
Verder hebben we een interessant collaboratief concept onder onze regionale - Health & Safety-managers geïntroduceerd. We voeren regelmatig grensoverschrijdende interne audits uit bij wisselende Sinova-bedrijfslocaties, met wisselende auditors. Hiermee bevorderen we de overdracht van kennis en best practices, en zijn we in staat om efficiënter risico’s te detecteren.
Om volledige en betrouwbare documentatie en communicatie te garanderen, hebben al onze Health & Safety managers toegang tot ons Health & Safety intranet, waar zij informatie kunnen vinden over interne concepten en richtlijnen, projectplannen voor alle regio’s, ongevallenanalyses, best practices en video’s en foto’s ter bevordering van bewustwording over en training op het gebied van ongevallen.
Aangezien we ook rechtstreeks contact met onze werknemers willen onderhouden, voeren we regelmatig Health & Safety campagnes uit bij al onze bedrijfslocaties. Zo zijn we onlangs in Polen gestart met een grootschalige campagne voor veiligheidsbewustwording. Ook boden we op maat ontworpen trainingen aan over werken op grote hoogtes en in fabriekshallen waar met grondstoffen wordt gewerkt om gerelateerde ongevallen te voorkomen.
Focus op inclusie & diversiteit
Diversiteit is een belangrijk thema bij Sinova, aangezien wij actief zijn als internationaal team met mensen uit allerlei verschillende landen en met verschillende culturele achtergronden. Er is een veranderingsproces gaande om deze internationaliteit te bevorderen en onze diversiteit te gebruiken als een stimulans voor betrokkenheid, niet alleen onder werknemers maar ook onder onze klanten. Wij zien diversiteit als een kracht, een aanwinst, die ons in staat stelt om uitdagingen vanuit verschillende perspectieven te zien, een breder aanbod aan potentiële oplossingen te ontwikkelen, en innovatie te stimuleren.
the promotion of organizational diversity. Om actief in te zetten op diversiteit binnen Sinova, zijn we in 2022 van start gegaan met een grootschalige online enquête onder onze werknemers. Als beginpunt wilden we de huidige stand van culturele diversiteit binnen onze organisatie bepalen, en achterhalen hoe onze mensen zich hierbij voelen. Ook zien we de enquête als een goede manier om bewustwording over dit thema te genereren en om onze werknemers actief te betrekken bij het promoten van onze bedrijfsdiversiteit.
Globaal gezien waren de resultaten van de enquête zeer positief:
- 95% van onze werknemers voelt zich gemotiveerd door contact met collega’s uit verschillende landen
- 93% van onze werknemers zegt dat alle culturele identiteiten binnen Sinova worden gerespecteerd
- 91% van onze werknemers denkt dat collega’s ruimdenkend zijn ten aanzien van diversiteit
Online enquête van onze werknemers
Toekomstvisie
In 2023 zullen wij een mijlpaal bereiken op het gebied van duurzaamheid. De uitrol van ons SINAPS-dashboard zal namelijk worden voltooid. Met dit dashboard hebben we inzicht in onze prestaties op het gebied van duurzaamheid.
In 2023 gaan we wetenschappelijk onderbouwde doelen bepalen op basis van onze uitstoot in categorie 1, 2 en 3. Ook willen we doorgaan met onze Energy Gemba Walks. In het eerste kwartaal van 2023 hebben we deze rondes al uitgevoerd bij één locatie in Italië en drie locaties in Polen, waar een aantal kansen voor verbeterd energieverbruik werden geïdentificeerd. Ons doel voor 2023 is om actieplannen te ontwikkelen en uit te voeren voor de fabrieken waar de meeste verbetermogelijkheden werden gevonden.
Om meer bewustwording binnen het management te realiseren, zullen we een speciaal workshop-format organiseren als vervolg op onze diversiteitsenquête. Dit format wordt momenteel getest, en zal daarna binnen de gehele organisatie worden uitgerold.
Bij SARVAL in Duitsland zijn geleidelijke vermindering van de CO2-uitstoot en het gebruik van primaire energiebronnen enkele van onze voornaamste doelen. Er worden momenteel verschillende ideeën voor projecten overwogen, zoals het gebruik van restwarmte uit de stoomboiler in Marl, of het gebruik van microstoomturbines om elektriciteit te genereren.