Ketenverantwoordelijkheid
Bij SARIA proberen we om integriteit en maatschappelijk en ecologisch verantwoord gedrag in onze toeleveringsketens te bevorderen. Als wereldwijd opererend bedrijf kopen we over de hele wereld materialen en diensten in. We nemen hier dan ook verantwoordelijkheid voor, en dat gaat verder dan ons eigen bedrijfsterrein. Om verantwoordelijke, stabiele toeleveringsketens te bouwen, werken we constant aan de ontwikkeling van onze ketenorganisatie, -beleid en -processen. Dit is onderdeel van onze strategie om bewustwording bij onze leveranciers te bevorderen..
In 2022 gingen we proactief te werk om te voldoen aan de eisen van de nieuwe Duitse Wet op Gepaste Zorgvuldigheid in de Toeleveringsketen (‘Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz’), die gericht is op het voorkomen van mensenrechtenschendingen en milieurisico’s.
Vormt een uiteenzetting van onze algemene risicomanagementstrategie.
bestaat uit leden van groepsbrede afdelingen zoals compliance, inkoop, duurzaamheid en risicomanagement, en coördineert alle activiteiten op groepsniveau.
zoals de SARIA Gedragscode, de Leveranciersgedragscode en ons Duurzame Inkoopbeleid, om te voldoen aan de nieuwe wettelijke eisen.
Compliance functionarissen hebben in Q4 2022 een interne risicoanalyse uitgevoerd in coördinatie met plaatselijke afdelingen, om materiële risico’s in onze eigen bedrijfsonderdelen te analyseren.
werd geïmplementeerd om leveranciers te toetsen en de algehele risicoscore van leveranciers te bepalen, op basis van duurzaamheidsgerelateerde risico’s in de sector en het desbetreffende land, als onderdeel van ons leveranciersrisicobeheer.
We trainen onze werknemers met behulp van een programma dat specifiek ontworpen is om mensenrechtenschendingen in de toeleveringsketen aan te pakken.
werd gecreëerd om het gebruik van onze anonieme klachtenprocedure te faciliteren
Vervolgstappen zullen worden ondernomen voor risicovolle leveranciers om naleving van wettelijke voorschriften en onze verwachtingen voor de keten te waarborgen
Verantwoordelijkheid voor SCDDA Risicoanalyse
Ketenverantwoordelijkheid
We proberen altijd onze systemen met elkaar te integreren. Daarom gebruiken we de EcoVadis IQ-tool niet alleen om risico’s in onze toeleveringsketen te beoordelen. Samen met de EcoVadis beoordelingsmodule hebben we een gedegen basis voor diepgaande leveranciersanalyse. Hierdoor zijn we in staat om de duurzaamheidsperformance van onze leveranciers te beoordelen en zo nodig rechtstreeks maatregelen te eisen via de correctieve actieplanmodule.
Met het idee van partnerschap in ons achterhoofd, proberen we altijd om onze leveranciers te ondersteunen in het oplossen van hiaten en tekortkomingen in hun bedrijfsvoering. Dankzij onze beoordelingen ontvangen zij waardevolle gegevens en analyses om actie te kunnen nemen en advies in te winnen. Ook bieden we dezelfde trainingen aan voor onze leveranciers als voor onze inkooporganisatie. Bij SARIA gaan naleving en samenwerking altijd hand in hand.
Met oog op de complexiteit en de mondiale schaal van onze inkoopactiviteiten, kiezen wij voor een complementaire aanpak die zowel onze gecentraliseerde, indirecte inkoop en onze directe inkoop via de verschillende bedrijfsonderdelen in de overweging meeneemt. We willen alle bedrijfsonderdelen aanmoedigen om zo nauw mogelijk contact met hun leveranciers te onderhouden, wat inhoudt dat zij aanvullende maatregelen nemen om leveranciers te toetsen en evalueren.
Zo gebruikt Bioiberica, het bedrijfsonderdeel dat zich met biowetenschap bezighoudt, een tool genaamd ‘Refinitiv’ om partner-gerelateerde risico’s in kaart te brengen en toezicht te houden op gepaste naleving wat betreft klanten en leveranciers. Refinitiv levert informatie waardoor individuen en bedrijven direct getoetst kunnen worden wat betreft sancties, naleving van wet- en regelgeving, negatieve media-aandacht en politieke risico’s. Met deze gegevens is Bioiberica in staat om in een vroeg stadium niet-financiële risico’s te detecteren.
Onszelf beschermen tegen risico’s in de toeleveringsketen is ook cruciaal voor onze reputatie en onze eigen performance wat betreft Milieu, Maatschappij en Bestuur. Dit maakt ons op onze beurt tot een aantrekkelijkere keuze, omdat het aantoont dat we een betrouwbare, verantwoordelijke leverancier zijn. Duurzame inkoop is één van de vier focusgebieden van de EcoVadis-beoordeling waar we onszelf aan onderwerpen. Dankzij onze inspanningen op het gebied van inkoop slagen we er telkens in om onze prestatie op dit gebied te verbeteren. Mede dankzij deze vooruitgang kregen we in 2022 voor de tweede maal op rij de status ‘Zilver’ toegewezen.
Duurzaam financieel beleid
Bij SARIA gaat duurzaamheid verder dan enkel de toeleveringsketen of het risicobeheer. We integreren duurzaamheidsprincipes namelijk ook in ons financieel beleid. Zo hebben we met een aantal van onze financiële partners een overeenkomst gesloten die stipuleert dat onze performance wat betreft Milieu, Maatschappij en Bestuur (MMB) verbonden is met de financiële voorwaarden die zij ons bieden. Kortom, hoe beter wij het doen op het gebied van duurzaamheid, hoe voordeliger de rente die we aangeboden krijgen.
Ons overkoepelende doel is om alle belangrijke nieuwe financiële instrumenten van de SARIA Group te verbinden aan deze MMB-criteria, om zo het gebruik van duurzame financiële instrumenten constant te waarborgen. In 2022 bereikten we een belangrijke mijlpaal door onze financiering (een doorlopende kredietfaciliteit die ons liquiditeit biedt voor onze bedrijfsvoering) te verbinden met MMB-criteria. Deze kredietfaciliteit geeft ons veel flexibiliteit. De MMB-performance kan gemeten worden aan de hand van ofwel onze EcoVadis-score, ofwel vooraf bepaalde KPI’s, zodat de beoordeling altijd gebaseerd is op duidelijke, doorzichtige criteria.