Pentru a vizualiza această pagină în alte limbi, apăsați steagul de limbă din partea de sus.
Sistemul de denunțare a neregulilor
Suntem convinși că succesul durabil al companiei noastre se bazează în mare măsură pe integritate, onestitate, comportament de afaceri respectuos și corect, precum și pe faptul că respectăm sistemul juridic și conceptele morale aplicabile în toate țările în care ne desfășurăm activitatea, fără excepție. Prin urmare, este imperativ ca toți angajații și partenerii de afaceri să respecte legile aplicabile, să evite conflictele de interese și să respecte obiceiurile, tradițiile și valorile sociale din țările în care ne desfășurăm activitatea. Chiar și o singură încălcare a legii poate cauza daune de durată reputației SARIA și poate duce la dezavantaje financiare grave. Dacă luați cunoștință de orice nereguli, acestea trebuie clarificate imediat.
Prin intermediul portalului de denunțare a neregulilor „SARIA Integrity Line”, companiile organizate în cadrul SARIA SE & Co. KG („SARIA”) oferă nu numai tuturor angajaților, ci și tuturor terților posibilitatea de a raporta încălcări ale legilor și regulamentelor interne. Confidențialitatea, anonimatul și securitatea datelor sunt garantate. Fiecare raportare primită este verificată cu atenție, iar încălcările sunt urmărite în mod consecvent.
Canal de raportare
Puteți trimite rapoarte prin intermediul sistemului de denunțare pe internet SARIA Integrity Line la următorul link: https://saria.integrityline.org/index.php
Romania
SC Clean Tech International SRL
c/o Corporate Compliance
Ciulnita village, Field 50, Plot 461/3, Ialomita county, Romania country
Postal code 927080, Postal Office no.1 Slobozia, Post box no. 52
+40 757 575 420
Pentru a asigura cel mai înalt nivel de securitate pentru datele dumneavoastră sensibile, sistemul de alertă este găzduit exclusiv în Germania. Asigurăm, de asemenea, protecția tehnică a datelor prin utilizarea exclusivă a celor mai recente tehnologii de criptare și a certificatelor SSL, ceea ce înseamnă că nu este posibil niciun acces la datele dvs. din afara companiei.
Informații suplimentare privind protecția datelor pot fi găsite aici.
Subiectele domeniilor de raportare relevante pentru conformitate constau în componentele „Protecția datelor și securitatea informațiilor”, „Drepturile omului și drepturile mediului (lanțul de aprovizionare)” și „Alte încălcări ale conformității”.
Conținutul individual al categoriilor de raportare respective poate fi găsit în textele informative anexate.
-
Încălcarea protecției datelor și a securității informațiilor:
Categoria de raportare „Incidente privind protecția datelor și securitatea informațiilor” combină două elemente. În timp ce „securitatea informațiilor” este un termen larg care are ca scop protejarea oricărui tip de informații relevante pentru o companie (de exemplu, stocate pe hârtie, pe calculatoare sau în mintea oamenilor), „protecția datelor” se referă la obligația legală de a menține standarde înalte care vizează protejarea oricăror informații referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă (denumită și persoana vizată). Ca urmare a acestor definiții, gama de incidente raportabile care se încadrează în această categorie de raportare este largă.
Fără a încerca să fie exhaustive, incidentele posibile ar putea include: Divulgarea datelor către destinatari nepotriviți, lipsa de măsuri sau măsuri necorespunzătoare pentru protejarea adecvată a informațiilor, furtul sau pierderea de informații digitale sau analogice (de exemplu, în formă hardware, software sau analogică), atacuri cibernetice (de exemplu, sabotaj informatic, hacking, malware, troieni, phishing) etc….. -
Încălcări ale drepturilor omului și ale mediului (lanțul de aprovizionare):
Categoria de raportare „Încălcări ale drepturilor omului și ale mediului (lanțul de aprovizionare)” acoperă mai multe subiecte legate de unitățile de afaceri ale SARIA și de întregul lanț de aprovizionare al SARIA. Considerăm că este esențial să respectăm diverse cerințe de diligență cu privire la drepturile omului și la mediu care acoperă atât unitățile noastre de afaceri, cât și lanțul de aprovizionare al acestora.
Potențialele incidente ar putea include:
– Nerespectarea drepturilor civile, politice, economice, sociale sau culturale ale lucrătorilor sau ale altor părți interesate.
– Nerespectarea drepturilor la libertatea de asociere, de organizare și de negociere colectivă.
– Utilizarea muncii forțate și a muncii copiilor (inclusiv nerespectarea restricțiilor privind vârsta minimă).
– Evacuarea ilegală și nerespectarea drepturilor funciare, inclusiv abuzurile comise de forțele de securitate.
– Nerespectarea obligațiilor aplicabile în materie de sănătate și securitate la locul de muncă
– Încălcări ale normelor de mediu, în special în ceea ce privește utilizarea mercurului și a componentelor din mercur
– Încălcări ale normelor de mediu, în special în ceea ce privește utilizarea poluanților organici persistenți
– Încălcări ale protecției mediului care nu respectă cerințele Convenției de la Basel
– Încălcări procedurale ale obligațiilor care decurg din legile aplicabile în materie de diligență în lanțul de aprovizionare -
Alte încălcări ale conformității:
Categoria de raportare „Alte încălcări ale conformității” acoperă orice tip de comportament necorespunzător care nu se încadrează în categoriile de raportare „Incidente legate de protecția datelor și securitatea informațiilor” și „Încălcări ale drepturilor omului și ale mediului (lanțul de aprovizionare)”.
În mod specific, sunt implicate următoarele categorii:
– Corupție (abuz de putere încredințată în interes personal). Infracțiunile includ o gamă largă de posibile încălcări, cum ar fi mita, extorcarea, frauda, furtul, deturnarea de fonduri sau utilizarea privată neautorizată a proprietății și resurselor companiei.
– Legea antitrust (practici ilegale de împiedicare sau restricționare a concurenței pe piață). Un comportament ilegal tipic în sensul practicilor anticoncurențiale include formarea de carteluri (de exemplu, conlucrarea cu alte companii pentru a stabili prețurile, refuzul de a face afaceri cu anumiți furnizori, împărțirea teritoriilor). În plus, conduita ilicită poate include, de asemenea, un comportament unilateral, cum ar fi strategiile de stabilire a prețurilor prădătoare, contractele de exclusivitate, discriminarea prin preț, legarea etc.).
– manipularea pieței (inclusiv tranzacțiile cu informații privilegiate și manipularea bilanțului)
– Spălarea de bani și finanțarea terorismului
– Conformitatea socială (discriminare, hărțuire sexuală, stres mental și fizic)
– Controlul exporturilor și importurilor (inclusiv sancțiuni)
– Conformitatea tehnică (de exemplu, comportament necorespunzător sau ilegal în legătură cu utilajele, bunurile imobiliare și/sau alte bunuri ale companiei)
– Alte comportamente neloiale sau lipsite de etică (inclusiv conflicte de interese).
Dacă aveți cunoștință de încălcări, încălcări sau management necorespunzător în legătură cu oricare dintre cele de mai sus, vă rugăm să vă raportați preocupările prin intermediul categoriei de raportare corespunzătoare.
În cadrul luptei împotriva încălcării reglementărilor legale și/sau a normelor interne de conformitate ale companiei, SARIA a înființat o organizație internațională de conformitate care investighează toate ponturile primite. Acordurile individuale în temeiul dreptului muncii garantează că ofițerul responsabil de conformitate poate investiga ponturile în mod independent și fără a fi obligat să respecte instrucțiunile în calitate de organism neutru.
Angajații organizației de conformitate sunt la dispoziția oricărei persoane care poate furniza informații despre un comportament ilegal. Aceștia pot fi angajați, clienți sau alte părți terțe. Aceștia vor accepta toate sfaturile pe care le suspectați de o încălcare și care se încadrează în domeniul specificat.
Atunci când se utilizează Linia de integritate SARIA, este posibil să se transmită informații în mod anonim. În cazul în care se selectează această opțiune, anonimatul este garantat de natura tehnică a portalului.
În cazul în care sunt utilizate alte canale de raportare, angajatul responsabil al organizației de conformitate va asigura anonimatul denunțătorului – dacă se dorește. Pe lângă măsurile menționate anterior referitoare la protecția tehnică a datelor, angajații organizației de conformitate fie sunt supuși cerințelor de confidențialitate profesională, fie au fost obligați în alt mod să păstreze secretul. Persoana de contact, precum și toate informațiile și sfaturile sunt tratate cu confidențialitate absolută. Numai cu acordul expres al persoanei care a făcut denunțul va fi dezvăluită identitatea sa Organizației de conformitate, precum și altor persoane din cadrul SARIA. Prin urmare, denunțătorii sunt liberi să decidă dacă doresc să își dezvăluie identitatea anumitor părți sau să rămână complet anonimi.
Ofițerul de conformitate care este responsabil pentru partea din companie în care se presupune că a avut loc încălcarea este responsabil de procesarea sesizării. Ofițerul de conformitate examinează informațiile primite și face o evaluare juridică inițială. Pe baza acestei evaluări juridice, organizația de conformitate inițiază o investigație, dacă este necesar. După ce faptele cazului au fost clarificate, acestea sunt evaluate și, dacă este necesar, se iau măsuri de urmărire.
SARIA se va asigura că nimeni nu este dezavantajat în vreun fel de SARIA ca urmare a unui raport făcut cu bună credință. În cazul în care denunțătorul a fost implicat în încălcări ale Principiilor de conformitate corporativă, compania va lua în considerare dacă orice măsură luată împotriva denunțătorului ar fi putut preveni daunele aduse companiei ca urmare a denunțului sau a implicării la timp în investigarea încălcărilor.
Este important să fi crezut sau să fi presupus că conținutul raportului era adevărat la momentul întocmirii acestuia și că nu ați făcut raportul cu intenții abuzive. Dacă, după clarificarea faptelor, se dovedește că sesizarea a fost nefondată, nu trebuie să vă temeți de nicio sancțiune din partea SARIA. SARIA va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a vă proteja împotriva oricăror dezavantaje rezultate în urma unei sesizări.
Chiar și în cazurile în care sunteți implicat chiar dumneavoastră în încălcarea care trebuie raportată, vă încurajăm să raportați faptele. SARIA se va asigura că niciun angajat nu este dezavantajat în vreun fel ca urmare a unei raportări de bună credință. În cazul în care denunțătorul a fost implicat în încălcări ale Principiilor de conformitate corporativă, compania va lua în considerare dacă orice măsură luată împotriva denunțătorului ar fi putut preveni daunele aduse companiei ca urmare a denunțării sau a implicării la timp în investigarea încălcărilor.
Informațiile pot fi transmise Organizației de conformitate în scris, în format electronic prin e-mail, prin telefon sau în persoană, sub formă verbală.
Puteți găsi aici datele de contact ale organizației de conformitate relevante:
Romania
SC Clean Tech International SRL
c/o Corporate Compliance
Ciulnita village, Field 50, Plot 461/3, Ialomita county, Romania country
Postal code 927080, Postal Office no.1 Slobozia, Post box no. 52
+40 757 575 420
Pentru a trimite un raport de denunțare prin intermediul sistemului de denunțare pe internet, accesați https://saria.integrityline.org/index.php.
Un proces de raportare poate fi inițiat prin parcurgerea următoarelor patru etape:
- După selectarea țării în care s-a produs abaterea, care include toate țările în care operează companiile din Grupul SARIA și furnizorii lor direcți și indirecți, persoana care raportează poate trimite un raport folosind un total de opt categorii relevante pentru conformitate. Categoriile de raportare se referă la următoarele circumstanțe:
- Luare de mită, corupție, comisioane.
- Probleme antitrust
- Deturnare de fonduri, deturnare de fonduri, furt, fraudă.
- Concurență neloială, obținerea de avantaje, conflicte de interese
- Manipularea contabilității
- Probleme cu reglementările privind importul și exportul
- Încălcarea legii privind obligația de diligență în lanțul de aprovizionare
- Altele
Pe pagina următoare, puteți alege în mod liber să trimiteți raportul în mod anonim sau prin dezvăluirea persoanei dumneavoastră. De asemenea, vi se va cere să citiți un text de informare privind protecția datelor dumneavoastră și să confirmați că ați luat cunoștință de acesta.
Ulterior, puteți raporta o problemă. Singura informație obligatorie în această etapă este o descriere a faptelor de încălcare. De asemenea, puteți furniza în mod voluntar următoarele informații privind faptele cazului:
- Persoane implicate în incident (persoane care au acționat, complici, responsabilități)
- Implicarea conducerii responsabile
- Detalii cronologice ale incidentului
- Detalii locale ale incidentului
- Circumstanțele în care s-a luat cunoștință de eveniment
- Detalii privind alte persoane care au cunoștință despre eveniment
- Posibilitatea unor anchete suplimentare
- Posibilitatea de a încărca un document
În ultima și a patra etapă a procesului de raportare, denunțătorul este rugat să verifice informațiile și să le transmită persoanei care gestionează incidentul. În plus, denunțătorul este informat cu privire la posibilitatea de a apela din nou la linia de integritate SARIA după zece zile lucrătoare pentru a urmări răspunsurile sau întrebările organismului responsabil cu gestionarea incidentului și, dacă este necesar, pentru a transmite informații suplimentare cu privire la incident.
În acest scop, denunțătorilor anonimi li se oferă o căsuță poștală anonimă. Pentru a avea acces la căsuța poștală personală și protejată a denunțătorului, acestuia i se atribuie un număr de incident, cu ajutorul căruia denunțătorul poate menține comunicarea cu organul responsabil în legătură cu raportarea, cu ajutorul unei parole alese de el însuși.
În primul rând, imediat după finalizarea și confirmarea celei de-a patra etape a procesului de raportare, veți primi o notificare generată în mod sistematic, care vă va anunța că raportul pe care l-ați depus a fost primit de către Organizația de conformitate. Durata feedback-ului legat de rezultat din partea Organizației de conformitate depinde, în general, de factori precum gravitatea acuzației și efortul depus în cadrul investigației aferente, dar, în orice caz, acesta va avea loc în termen de cel mult trei luni de la primirea notificării dumneavoastră.
Dacă trimiteți un raport prin intermediul sistemului de denunțare, acesta este securizat pe server cu constelații de criptare individuale din punct de vedere tehnic în ceea ce privește conținutul și canalul și poate fi decriptat numai de către organizația responsabilă de conformitate. Adresa dvs. IP este utilizată doar pentru momentul realizării răspunsului către dvs. și nu mai este disponibilă imediat după aceea, deoarece nu este înregistrată în aplicația special concepută pentru raportarea anonimă.
Pentru a vă asigura că deja apelul sistemului de denunțare nu poate fi urmărit, vă recomandăm să utilizați următorul link într-un mediu de încredere, într-o fereastră nouă de browser și folosind așa-numita „fereastră privată” (Firefox) sau „fereastră incognito” (Chrome): https://saria.integrityline.org/index.php.
Nu se vor stoca date temporale sau geo-data sau alte meta-date ale persoanei care furnizează informațiile. Datele dumneavoastră de conectare, pe care le puteți crea la configurarea unei căsuțe poștale, sunt criptate cu ajutorul unui cod hash și nu pot fi vizualizate.
Securitatea operațională a serverelor este garantată de furnizori de servicii IT al căror management al securității informațiilor implementat este certificat conform ISO 27001.
Nu. Utilizarea sistemului de denunțare a neregulilor al Grupului SARIA este gratuită pentru dumneavoastră.