För att visa denna sida på andra språk, tryck på språkflaggan längst upp.
System för visselblåsning
Vi är övertygade om att vårt företags hållbara framgång till stor del bygger på integritet, ärlighet, respektfullt och rättvist affärsuppförande och på att vi följer det rättssystem och respekterar de moraliska begrepp som gäller i alla länder där vi bedriver vår verksamhet utan undantag. Det är därför absolut nödvändigt att alla anställda och affärspartners följer gällande lagar, undviker intressekonflikter och respekterar seder, traditioner och sociala värderingar i de länder där vi är verksamma. Även en enda lagöverträdelse kan orsaka varaktig skada på SARIAs rykte och leda till allvarliga ekonomiska nackdelar. Om du blir medveten om några oegentligheter bör de klargöras omedelbart.
Med whistleblower-portalen ”SARIA Integrity Line” erbjuder de företag som är organiserade under SARIA SE & Co. KG (”SARIA”) inte bara alla medarbetare utan även alla tredje parter möjligheten att rapportera överträdelser av lagar och interna bestämmelser. Konfidentialitet, anonymitet och datasäkerhet garanteras. Varje inkommande rapport kontrolleras noggrant och överträdelser följs konsekvent upp.
Kanal för rapportering
Du kan lämna rapporter via det internetbaserade visselblåsarsystemet SARIA Integrity Line på följande länk:https://saria.integrityline.org/index.php
Northern Europa:
Daka Denmark A/S
c/o Corporate Compliance
Lundagervej 21
DK-8722 Hedensted
+45 7928 4042
compliance@daka.dk
För att garantera högsta möjliga säkerhet för dina känsliga uppgifter är whistleblowersystemet uteslutande hostat i Tyskland. Vi säkerställer också det tekniska skyddet av dataskydd genom att endast använda de senaste krypteringsteknikerna och SSL-certifikat, vilket innebär att ingen åtkomst till dina uppgifter är möjlig utanför företaget.
Mer information om dataskydd hittar du här.
Ämnena för de efterlevnadsrelevanta rapporteringsområdena består av komponenterna ”Dataskydd och informationssäkerhet”, ”Mänskliga och miljömässiga rättigheter (leverantörskedjan)” och ”Andra överträdelser av efterlevnaden”.
Det individuella innehållet i respektive rapporteringskategori kan hittas i de bifogade informationstexterna.
-
Överträdelse av dataskydd och informationssäkerhet:
Rapporteringskategorin ”Incidenter avseende dataskydd och informationssäkerhet” kombinerar två element. Medan ”informationssäkerhet” är en bred term som syftar till att skydda alla typer av information som är relevant för ett företag (t.ex. lagrad på papper, datorer eller i människors huvuden), hänvisar ”dataskydd” till den rättsliga skyldigheten att upprätthålla höga standarder för att skydda all information som rör en identifierad eller identifierbar fysisk person (även kallad en registrerad). Som ett resultat av dessa definitioner är utbudet av rapporterbara incidenter som faller inom denna rapporteringskategori brett.
Utan att försöka vara uttömmande kan möjliga incidenter omfatta följande: Utlämnande av uppgifter till fel mottagare, avsaknad av eller felaktiga åtgärder för att skydda information på lämpligt sätt, stöld eller förlust av digital eller analog information (t.ex. i form av maskinvara, programvara eller analog form), cyberattacker (t.ex. sabotage, hackning, skadlig kod, trojaner, phishing) etc…. -
Kränkningar av mänskliga och miljömässiga rättigheter (leverantörskedjan):
Rapporteringskategorin ”Kränkningar av mänskliga och miljömässiga rättigheter (leverantörskedjan)” täcker flera ämnen relaterade till SARIAs affärsenheter och SARIAs hela leverantörskedja. Vi anser att det är viktigt att följa olika krav på mänskliga rättigheter och miljömässig due diligence som omfattar både våra affärsenheter och deras leveranskedja.
Potentiella incidenter kan omfatta:
– Underlåtenhet att respektera medborgerliga, politiska, ekonomiska, sociala eller kulturella rättigheter för arbetstagare eller andra berörda parter.
– Bristande efterlevnad av rätten till föreningsfrihet, organisationsfrihet och kollektiva förhandlingar.
– Användning av tvångsarbete och barnarbete (inklusive underlåtenhet att följa åldersgränser).
– Olagliga avhysningar och bristande respekt för markrättigheter, inklusive övergrepp av säkerhetsstyrkor.
– Underlåtenhet att uppfylla tillämpliga hälso- och säkerhetsskyldigheter på arbetsplatsen.
– Miljööverträdelser, särskilt i samband med användning av kvicksilver och kvicksilverkomponenter
– Miljööverträdelser, särskilt i samband med användning av långlivade organiska föroreningar
– Miljöförstöring i strid med kraven i Baselkonventionen
– Procedurbrott mot skyldigheter som följer av tillämpliga lagar om tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan -
Andra överträdelser av efterlevnaden:
Rapporteringskategorin ”Andra överträdelser” omfattar alla typer av missförhållanden som inte faller under rapporteringskategorierna ”Incidenter avseende dataskydd och informationssäkerhet” och ”Brott mot mänskliga rättigheter och miljörättigheter (leverantörskedjan)”.
Konkret rör det sig om följande kategorier:
– Korruption (missbruk av anförtrodd makt för privat vinning). Brotten omfattar ett brett spektrum av möjliga överträdelser såsom mutor, utpressning, bedrägeri, stöld, förskingring eller otillåten privat användning av företagets egendom och resurser.
– Antitrustlagstiftning (olagliga metoder för att förhindra eller begränsa konkurrensen på marknaden). Typiskt olagligt beteende i form av konkurrensbegränsande metoder omfattar kartellbildning (t.ex. att tillsammans med andra företag fastställa priser, vägra att göra affärer med vissa leverantörer, dela upp territorier). Dessutom kan olagligt beteende även omfatta ensidigt beteende såsom underprissättningsstrategier, exklusiva avtal, prisdiskriminering, kopplingsförbehåll etc.).
– Marknadsmanipulation (inklusive insiderhandel och manipulering av balansräkningar)
– Penningtvätt och finansiering av terrorism
– Social efterlevnad (diskriminering, sexuella trakasserier, psykisk och fysisk stress)
– Export- och importkontroller+D17 (inklusive sanktioner)
– Teknisk efterlevnad (t.ex. oegentligheter eller olagligt beteende i samband med maskiner, fastigheter och/eller annan företagsegendom)
– Annat orättvist eller oetiskt beteende (inklusive intressekonflikter).
Om du är medveten om överträdelser eller misskötsel i samband med något av ovanstående, vänligen rapportera dina problem via lämplig rapporteringskategori.
För att bekämpa överträdelser av rättsliga bestämmelser och/eller företagsinterna compliance-regler har SARIA inrättat en internationell compliance-organisation som undersöker alla inkommande tips. Individuella arbetsrättsliga avtal säkerställer att den ansvariga compliance officern kan utreda tips självständigt och utan att vara bunden av instruktioner som en neutral instans.
Medarbetarna i Compliance-organisationen är tillgängliga för alla som kan lämna information om olagligt beteende. Det kan vara anställda, kunder eller andra tredje parter. De tar emot alla tips där du misstänker en överträdelse och som ligger inom det angivna ämnesområdet.
När du använder SARIA Integrity Line är det möjligt att lämna information anonymt. Om detta alternativ väljs garanteras anonymiteten av portalens tekniska karaktär.
Om andra rapporteringskanaler används kommer den ansvariga medarbetaren i efterlevnadsorganisationen att säkerställa anonymiteten för visselblåsaren – om så önskas. Utöver de ovan nämnda åtgärderna för tekniskt dataskydd är Compliance-organisationens anställda antingen underkastade krav på yrkesmässig sekretess eller har på annat sätt förbundits till tystnadsplikt. Kontakt med organisationen samt all information och alla tips behandlas med absolut sekretess. Endast med visselblåsarens uttryckliga samtycke kommer dennes identitet att avslöjas för Compliance-organisationen samt för andra personer inom SARIA. Visselblåsarna är därför fria att besluta om de vill avslöja sin identitet för vissa parter eller förbli helt anonyma.
Den Compliance Officer som är ansvarig för den del av företaget där överträdelsen påstås ha skett är ansvarig för att behandla tipset. Compliance officern granskar den inkommande informationen och gör en inledande juridisk bedömning. Baserat på denna juridiska bedömning inleder compliance-organisationen vid behov en utredning. Efter att fakta i ärendet har klargjorts bedöms de och vid behov vidtas uppföljningsåtgärder.
SARIA kommer att säkerställa att ingen missgynnas på något sätt av SARIA som ett resultat av en rapport som gjorts i god tro. Om visselblåsaren har varit inblandad i överträdelser av Corporate Compliance Principles kommer företaget att överväga om någon åtgärd som vidtagits mot visselblåsaren kunde ha förhindrat skada för företaget genom visselblåsningen eller genom att i god tid delta i utredningen av överträdelser.
Det är viktigt att du trodde eller antog att innehållet var sant vid tidpunkten för rapporten och att du inte gjorde rapporten i missbrukssyfte. Om det efter att ha klargjort fakta visar sig att tipset var ogrundat, behöver du inte frukta några sanktioner från SARIA:s sida. SARIA kommer att göra allt som står i dess makt för att skydda dig mot eventuella nackdelar till följd av en rapport.
Även i fall där du själv är inblandad i den överträdelse som ska rapporteras, uppmuntrar vi dig att rapportera fakta. SARIA kommer att säkerställa att ingen anställd missgynnas på något sätt som ett resultat av en rapport i god tro. Om visselblåsaren har varit inblandad i överträdelser av företagets efterlevnadsprinciper kommer företaget att ta hänsyn till om någon åtgärd som vidtagits mot visselblåsaren kunde ha förhindrat skada för företaget som ett resultat av visselblåsningen eller tidig inblandning i utredningen av överträdelser.
Information kan lämnas till Compliance-organisationen skriftligen, elektroniskt via e-post, per telefon eller personligen i muntlig form.
Du hittar kontaktuppgifterna till den relevanta Compliance-organisationen här:
Northern Europa:
Daka Denmark A/S
c/o Corporate Compliance
Lundagervej 21
DK-8722 Hedensted
+45 7928 4042
compliance@daka.dk
För att lämna in en rapport via det Internetbaserade visselblåsarsystemet, gå till https://saria.integrityline.org/index.php. En rapporteringsprocess kan inledas genom att utföra följande fyra steg:
- Efter att ha valt landet för missförhållandet, vilket inkluderar alla länder där SARIA-gruppens företag och deras direkta och indirekta leverantörer är verksamma, kan den rapporterande personen skicka in en rapport med hjälp av totalt åtta efterlevnadsrelevanta kategorier. Rapporteringskategorierna relaterar till följande omständigheter:
- Mutor, korruption, kickbacks.
- Antitrustfrågor
- Förskingring, förskingring, stöld, bedrägeri
- Illojal konkurrens, utnyttjande av fördelar, intressekonflikter
- Manipulation av bokföring
- Problem med import- och exportbestämmelser
- Överträdelse av lagen om tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan
- Övrigt
På följande sida kan du fritt välja att skicka rapporten anonymt eller genom att uppge din person. Du kommer också att bli ombedd att läsa en informationstext om skyddet av dina uppgifter och bekräfta att du har tagit del av den.
Därefter kan du rapportera ett problem. Den enda obligatoriska informationen i detta steg är en beskrivning av de faktiska omständigheterna kring överträdelsen. Du kan också frivilligt tillhandahålla följande information om fakta i fallet:
- Personer som är inblandade i incidenten (agerande personer, medbrottslingar, ansvarsområden)
- Inblandning av den ansvariga ledningen
- Kronologiska uppgifter om händelsen
- Lokala detaljer om händelsen
- Omständigheter kring kännedom om händelsen
- Uppgifter om andra personer som har kännedom om händelsen
- Möjlighet till ytterligare förfrågningar
- Möjlighet att ladda upp ett dokument
I det sista och fjärde steget i rapporteringsprocessen ombeds visselblåsaren att verifiera informationen och vidarebefordra den till incidenthanteraren. Dessutom informeras visselblåsaren om möjligheten att ringa SARIA Integrity Line igen efter tio arbetsdagar för att följa upp svaren eller frågorna från det organ som ansvarar för att hantera incidenten och, om nödvändigt, lämna ytterligare information om incidenten.
För detta ändamål erbjuds anonyma visselblåsare en anonym brevlåda. För att få tillgång till visselblåsarens personliga och skyddade brevlåda tilldelas ett ärendenummer, med vars hjälp visselblåsaren kan upprätthålla kommunikationen med det ansvariga organet för rapporten med hjälp av ett lösenord som han eller hon själv väljer.
Först och främst, omedelbart efter att du har slutfört och bekräftat det fjärde steget i rapporteringsprocessen, kommer du att få ett systemgenererat meddelande om att den rapport du har lämnat in har tagits emot av Compliance-organisationen. Hur lång tid den resultatrelaterade återkopplingen från Compliance-organisationen tar beror i allmänhet på faktorer som hur allvarlig anklagelsen är och hur omfattande den relaterade utredningen är, men sker under alla omständigheter senast inom tre månader från mottagandet av din anmälan.
Om du skickar in en rapport via whistleblowersystemet säkras den på servern med tekniskt individuella krypteringskonstellationer avseende innehåll och kanal och kan endast dekrypteras av den ansvariga efterlevnadsorganisationen. Din IP-adress används endast i det ögonblick då svaret till dig ges och är omedelbart inte längre tillgänglig efteråt, eftersom den inte loggas i den applikation som är särskilt utformad för anonym rapportering.
För att säkerställa att redan samtalet till visselblåsarsystemet inte kan spåras rekommenderar vi att du använder följande länk i en betrodd miljö, i ett nytt webbläsarfönster och använder det så kallade ”privata fönstret” (Firefox) eller ”inkognito-fönstret” (Chrome): https://saria.integrityline.org/index.php.
Inga tids- eller geodata eller andra metadata för den person som tillhandahåller informationen kommer att lagras. Dina inloggningsuppgifter, som du kan skapa när du skapar en brevlåda, krypteras med en hashkod och kan inte visas.
Servrarnas driftssäkerhet garanteras av leverantörer av IT-tjänster vars hantering av informationssäkerhet är certifierad enligt ISO 27001.
Nej. Användningen av SARIA-gruppens visselblåsarsystem är kostnadsfri för dig.